Welkom bij de Bloemenbuurt

Wijkagenda

Komende gebeurtenissen

Lokale Smaakmakers

30 januari 2019
meer >>

Bestuursvergadering wijkberaad

13 februari 2019
meer >>

Home
28-11-2017 - Wijkberaad Bloemenbuurt De Hyacint

Voor iedereen die interesse heeft: kom op 3 december tussen 12.00 en 16.00 uur naar de ruil- en deelmarkt in buurt- en kerkhuis Bethel te Den Haag (stadsdeel Segbroek). Maak zo op een aantrekkelijke manier kennis met de ‘wereld van het delen’!

 

Zondag 3 december 2017 vanaf 12.00 uur Locatie: buurt- en kerkhuis Bethel, Thomas Schwenckestraat 28, Den Haag. 

Als je komt, dan zou het leuk zijn als je iets meeneemt wat je kunt delen, ruilen of weggeven (bijv. een zelf gebakken cake/taart of iets anders dat je kan missen).

Iedereen die iets meeneemt doet na afloop geld in een bus voor wat hij/zij het waard vindt. De opbrengst is voor Trees for all. Deze organisatie plant bomen in Nederland en wereldwijd.

Je kunt tegenwoordig door internet gemakkelijk spullen met elkaar delen of te huur aanbieden via allerlei online platforms. Spullen delen kan bijv. via het online platform Peerby. Via Thuisafgehaald.nl kun je eten delen en voor een kleine prijs aanbieden aan anderen. Ook kun je zorg verlenen aan ouderen of hulpbehoevende mensen in jouw buurt? Dan kun je jouw diensten via de platforms Den Haag doet burenhulp of WeHelpen aanbieden. Zo zijn er in Nederland in totaal op dit moment zo’n 130 deelinitiatieven, soms lokaal, maar vaak aangesloten bij een landelijk of zelfs internationaal netwerk. Zie platform deeleconomie in Nederland voor actueel overzicht.

Achtergrond:

Deeleconomie kan een belangrijke bijdrage leveren aan duurzaamheid, met name door het meer benutten van bestaande en stilstaande capaciteit. Er ontstaat een positief milieueffect als bestaande producten worden benut om in de consumptiebehoefte van anderen te voorzien. Zo is berekend dat in een efficiënt, maar tevens realistisch deelmodel, bijvoorbeeld een boormachine bij uitlenen zeven (!) huishoudens kan voorzien. Dit betekent dus zes minder boormachines om te produceren. Deeleconomie kan zo de CO2 uitstoot verlagen, afval- en rest producten verminderen en zorgen voor grote besparingen op buurtniveau.

Onbekend met deze wereld? Kom dan ook!
Gezellig als je zondag 3 december tussen 12.00 en 16.00 uur komt naar Buurt- en-kerkhuis Bethel Den Haag. Maak in een presentatie van Jeroen Boon, Kiemkracht, kennis met allerlei deelinitiatieven (zorg/welzijn, voedsel, spullen/kleding, auto en energie). Waar vind je ze? En hoe maken ze van Den Haag een sociale, rechtvaardige en duurzame deelstad? Wat is hiervoor nodig? Wat is de rol van de gemeente Den Haag bij de snel opkomende beweging van digitale deelplatformen rondom voedsel, spullen auto’s en zorg?


Bij voldoende animo laten we in een aparte ruimte een workshop plaatsvinden over het gebruik van de diverse online deelplatforms, zoals Buurauto, Thuisafgehaald.nl, lekkernassûh - lokaal voedsel Den Haag, WeHelpen, Krijgdekleertjes en Spullenier.

Deze ruil en deelmarkt wordt i.s.m. Haagse Dominicus en het netwerk Slimme Senioren georganiseerd vanuit het stadsdeelproject Segbroek Deelt.

Wijkberaad Bloemenbuurt powered by The Online Factory