HAAGSE BIBLIOTHEEK BRENGT BOEKEN THUIS BIJ OUDEREN

Veilige thuisbezorgservice voor oudere leden boven de 70 jaar

De bibliotheek Den Haag biedt vanaf maandag 20 april oudere leden de mogelijkheid om boeken bij hen thuis te laten bezorgen. Uiteraard op een zo veilig mogelijke manier, voor zowel medewerkers als klant. Hiermee breidt de bibliotheek de alternatieve digitale dienstverlening uit naar een bezorgservice voor bibliotheekleden van 70 jaar en ouder

Robert van Asten, wethouder bibliotheken: “Het gaat hierbij om de groep die op dit moment het meest kwetsbaar is en die niet de weg weet te vinden naar het huidige aanbod van e-books. Juist zij hebben, in deze spannende en voor veel ouderen eenzame periode, behoefte aan ontspanning en afleiding. Goed dat we nu deze mensen ook kunnen bereiken.”

Alle vestigingen van de Bibliotheek Den Haag hebben door de coronacrisis de deuren moeten sluiten. Daarom is de al bestaande online dienstverlening verder uitgebreid. Bestaande leden kunnen meer e-books lenen dan normaal en sinds begin deze week kunnen ook niet-leden via de ThuisBieb app, bij de online bibliotheek terecht.

Paul Broekhoff, directeur Bibliotheek Den Haag: “We ontvingen signalen dat een groep leden van boven de 70 jaar, hier niet mee uit de voeten kan. Als bibliotheek voelen wij de verantwoordelijkheid ook deze groep te bedienen. Met het brengen van onze boeken aan huis hebben we nu ook voor hen een mooie oplossing gevonden. De uitvoering gebeurt langs de richtlijnen van het RIVM. Daarbij geldt veiligheid voor alles, voor zowel klant als medewerker.”

Pilot

De service start als pilotproject voor zes weken. De ouderen en hun naasten worden via diverse kanalen geïnformeerd over deze tijdelijke service. Oudere deelnemers van al bestaande doelgroepprojecten van Bibliotheek Den Haag (Boeken aan Huis en Ouderen in de Wijk) worden als eerste via contactpersonen van de Bibliotheek benaderd en geholpen bij het bestellen. Zij worden eind deze week al gebeld. Uiterlijk woensdag 15 april volgt er allereerst alleen via de website van de bibliotheek meer informatie over hoe de bestellingen geplaatst kunnen worden.

Vanaf maandag 20 april, op maandag t/m donderdag, worden elke dag twee stadsdelen bezocht waarbij per stadsdeel dagelijks 50 adressen kunnen worden bediend. In totaal worden hiermee dagelijks 100 en wekelijks maximaal 400 Hagenaars van in totaal maximaal 2400 boeken voorzien. Voor de gehele looptijd van de pilot (6 weken) kunnen er zo maximaal 2400 kwetsbare Haagse ouderen van boeken worden voorzien. 

Spelregels

• Bezorging vanaf maandag 20 april, vooralsnog tot 1 juni

• Alleen voor mensen van 70 jaar of ouder

• Woonachtig in Den Haag

• Lid van Bibliotheek Den Haag

• Max. 6 objecten per klant, klanten kunnen 1 keer gebruik maken van deze service

Back to top