Zeven bewonersinitiatieven krijgen na wedstrijd samen 246.685 euro voor overstap naar schone energie

Eind november zijn de winnaars gekozen van de derde editie van de Energie uit de wijk Challenge. Maar liefst 13 bewonersinitiatieven, met een totale waarde van meer dan 675.000 euro, streden om de titel: Haagse Energie Topper 2022. Zij willen in hun wijk, buurt of straat de overstap naar schone energie maken in 2022. Een onafhankelijke jury onder leiding van meteoroloog en klimaatambassadeur Helga van Leur koos vandaag zeven initiatieven. Deze initiatieven ontvangen in totaal 246.685 euro subsidie en ondersteuning van experts bij de uitvoering van hun project. Ze moeten binnen één jaar tastbare resultaten behalen.

De geselecteerde initiatieven presenteerden vanuit een studio in het stadhuis hun project aan de jury die online aanwezig was. Wethouder Duurzaamheid, Milieu en Energietransitie Liesbeth van Tongeren: “Samen maken we Den Haag klaar voor de duurzame toekomst. Het is zo ongelofelijk inspirerend om te zien dat deze mensen ondanks corona bij elkaar komen, samen met een plan komen en wij ze op weg kunnen helpen. Daar wordt de hele stad beter van.”

Dit zijn de zeven gekozen bewonersinitiatieven:

● Verduurzaming Willem Dreeshuis in de Bomenbuurt

● Sollude: bloemvormige zonnepanelen in Mariahoeve en Leidschenveen

● Energiehaven: zon, recreatie en opslag voor de wijk in de Binckhaven

● Sevilla aan de Noordzee – schaduwdoeken over de weg in het Statenkwartier

● Schets goes green – verduurzaming buurthuis Spoorwijk

● Energiecoöperatie van strandpaviljoenhouders – duurzame energie voor de strandpaviljoens

● De HobbeVen Duurzaam – Verduurzaming gebouw in de Schilderswijk

De bewonersinitiatieven die niet zijn uitgekozen, leveren ook een belangrijke bijdrage aan de overstap naar een stad op schone energie. Zij worden door de gemeente met advies op weg geholpen.

Waarom een Energie uit de Wijk Challenge? In veel wijken, buurten en straten van Den Haag maken bewoners plannen om hun eigen omgeving duurzamer te maken. Sommige initiatieven blijven steken in de planfase. De gemeente wil bewonersgroepen ondersteunen om hun plannen daadwerkelijk uit te voeren. Zo kunnen zij zelf de overstap maken van fossiele energiebronnen naar schone energie.

Dit is de derde editie van de Challenge. In 2019 en 2020 werden in totaal 18 bewonersinitiatieven geselecteerd die hun plannen op dit moment aan het uitvoeren zijn.

Ook meedoen met een duurzaam initiatief in de Bloemen- of Bomenbuurt? Meld je aan bij de werkgroep Duurzame Bomen- en Bloemenbuurt. Stuur een mailtje naar: Duurzameblob@gmail.com

Foto: Donkergroen Creators

Back to top